Bergama, Dikili’nin batısında yer alan ve Pergamon Antik Kenti ile ünlü, popüler bir destinasyon. Dikili’ye yaklaşık 29 kilometre/yarım saat mesafede bulunan turistik beldelerinden birisi. Ününü UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Pergamon Antik Kenti sayesinde kazansa da Bergama’da gezilecek yerler sadece buradan ibaret değil. Şahane otantik mahalleleri, yaylaları, ılıcaları ile Bergama gezilecek yerler sınırsız. Bergama hakkında sorulan sorulardan biri de “Bergama’da deniz var mı?” sorusu. Bundan binlerce yıl önce Bergama’da deniz vardı, fakat çeşitli coğrafi sebeplerden ötürü iç kesimde kaldı zaman içinde. Yani Bergama’da deniz yok, daha çok tarihi ile turist çekiyor. Ama dediğimiz gibi Bergama’ya yalnızca 29 km. mesafede Dikili var. Orasını denizi elbette ki harika. Neyse konu dağılmasın. Bizler Bergama’ya gittiğinizde ne yapılır, nerede ne yenir, anlatalım, kısaca Bergama hakkında bilgi verelim istedik. Hazırsanız hemen başlayalım Bergama Gezilecek Yerler – Bergama Gezi Rehberi yazımıza.

Bergama Gezilecek Yerler

Bergama ve Pergamon Antik Kenti Türkiye’nin en çok rağbet gören ve ziyaret edilen ören yerlerinden birisidir. Bergama, pek çok turistik konaklama ve yeme içme tesisleri ile birlikte her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Denizi olmamasına karşın Dikili’ye yakınlığından ötürü Bergama’da konaklayan turistler deniz aktivitelerini Dikili plajları ve denizi ile karşılamaktalar. Dikili tekne turu ile birçok güzel koya ve plaja gidebilirsiniz.

Bergama Gezilecek Yerler Listesinin Elbette Ki İlki: #1 Pergaman Antik Kenti

Pergaman Antik Kenti döneminin en önemli merkezlerinden biri. Uzun yıllar krallığa başkentlik yapan bu şehir, ülkemizin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri. Helenistik izler taşıyan Pergamon Antik Kenti için yapılan kazı çalışmaları 100 yıldan eskiye dayanıyor. Kentin genel olarak 2 bölümü çok öne çıkıyor ve genelde ilgi de bu iki bölüm üzerinde oluyor. İlki Akropol, ikincisi ise Asklepion.

Bergama Akropolü, Pergamon devletinin kutsal alanları ile kral sarayları, tiyatro, Zeus sunağı, Athena tapınağı, Trajon ve Hadriyan tapınağı, şehir yerleşim bölgesi, Demether kutsal alanı, Gymnasîumlar, yukarı ve aşağı agorayı kapsayan bölgeye verilen ad. Buradaki en önemli yapı kuşkusuz tiyatro. Dünyanın en dik tiyatrosu burası. Görünce zaten dikliği karşısında şok olacaksınız. Aşağı inmek de yukarı çıkmak da bir hayli yorucu. Bu tiyatronun kapasitesinin 10 bin kişi civarı olduğu tahmin ediliyor.

Bergama Gezilecek Yerler

Asklepion ise dünyanın ilk hastanelerinden biri olarak kabul ediliyor. Buradaki en önemli yapı Zeus Sunağı fakat o ülkemizde değil maalesef. Berlin’de bulunan Bergama Müzesinde sergileniyor. Evet, Zeus Sunağının Berlin’de ne işi var diye sorabilirsiniz. Osmanlı Devleti zamanında burada bulunan Zeus ve Athena sunaklarını satmış. Evet para karşılığı. Almanlar da gemiye yükleyip ülkelerine götürmüş. Şu an bu iki eser de Berlin’de. Başka ellerde daha mı iyi korunuyor yoksa yapılan başka bir şey mi yorumu size bırakıyoruz. Hatta yorum kısmında görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

İşin daha ilginci ise, Bergama’ya yılda yaklaşık 500 bin turist gelirken Berlin’deki Bergama Müzesine yaklaşık 2 milyon turist geliyormuş. Oldukça ilginç değil mi? 🙂

Pergamon Antik Kenti Giriş Ücretleri

Pergamon Antik Kenti için iki dönem mevcut. Yaz ve kış dönemleri. 1 Nisan-1 Ekim tarihleri arasında kent sabah saat 8’de açılıyor ve akşam üzeri 19:00’da kapanıyor. 1 Ekim-1 Nisan tarihleri arasında ise 08:30’da açılıp 17:30’da kapanıyor. Pergamon Antik Kenti giriş ücreti ise 50 lira. Müze kart da çıkartabilirsiniz gişede. Daha ekonomik oluyor.

#2 Bergama Müzesi

Pergamon antik kentinin taşınabilir bulgularının sergilendiği Bergama Müzesi aynı zamanda Osmanlı dönemi etnoğrafik eserlerini de sergilemektedir. Müze Pazartesi günleri dışında her gün 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bergama şehir merkezinde bulunan müzeye ilk olarak uğrayıp ardından antik kenti ziyaret etmek daha mantıklı olabilir. Fikir vermesi açısından daha faydalı sanki.

Bergama Gezilecek Yerler: #3 Bergama Kızıl Avlu

Aslında buranın adı Sarepeion Tapınağı. Fakat tamamı kızıl tuğlalardan yapıldığı içn halk arasında Kızıl Avlu olarak biliniyor. Anadolu’da bulunan en görkemli dini yapılarından biri. Gördüğünüzde ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Tabii eski hali gibi olmasa da görkemini hala koruyor. İzmir Bergama gezilecek yerler arasında kesinlikle ilk sıralarda. MS 2. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor ve Mısır tanrıları Serapis ve İsis’e adandığına inanılıyor. Tapınak Roma döneminde kiliseye, Osmanlı döneminde ise camiye dönüştürülmüş.

Bergama Gezilecek Yerler - Kızıl Avlu

#4 Bergama Evleri

Bergama evleri de bir diğer Bergama’da görülmesi gereken yerlerden. Bu eski Rum evlerinin hepsi taştan yapılmış ama elbette ki zamana biraz yenik düşmüşler. Şu an bir kısmı restore edilerek genelde otel olarak kullanılıyor. Metruk halde duranları da mevcut. Evlerin en güzellerini Kale ve Atmaca Mahallelerinde görmek mümkün.

#5 Bergama Taş Han

Aslında burada maalesef görülecek pek bir şey kalmamış. Yine de Bergama gezilecek yerler listemize almak istedik. Sultan Murat zamanında yaptırılan bu hanın yapımında antik kent taşları kullanılmış.

#6 Bergama Arastası

Hem görülüp tarihin izlerini yakalayabilirsiniz hem de bu kadar gezmenin üzerine oturup bir şeyler içebilirsiniz. Osmanlı zamanından kalma bu arasta da eskisi kadar çok dükkan yok ama birkaç tane güzel mekan kalmış. Bu aralar yeni çalışmalar yapılıyor ve burayı biraz daha turistik hale getirmeye çalışıyorlar. Umarız da başarılı olurlar.

#7 Selçuklu Minaresi

Bergama gezilecek yerler arasında Selçuklu Minaresi de kesinlikle olmalı bize kalırsa. Çukurbağ semtinin girişinde yer alan Bergama Selçuklu Minaresi, Şelçuklu mimarisinin en güzel izlerini taşıyor. Kırmızı ve turkuaz renkli tuğlalardan yapılan minare, Şadırvan Camii ile yan yanadır.

#7 Bergama Kozak Yaylası

Kozak Yaylası, Bergama civarında gezilebilecek en güzel yerlerden. Her taraf çam ağaçları ile dolu ve bu çamlardan elde edilen fıstıklar pazarlarda satılıyor. Hatta yurt dışına dahi ihraç ediliyor. Bergama halkının temel geçim kaynaklarından biri. Ayrıca Bergama mutfağının da temellerini oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük fıstık çamı ormanı olması lazım buranın.

Kozak Yaylası ve civarındaki köyler doğa tutkunları için görmeye değer güzellikte gezilecek yerlerden. Köylerden Demircidere bağcılık, şarap ve peyniriyle ünlü.

Bergama Civarı Gezilecek Yerler

Tarihi çok eskilere dayanan Bergama’nın civar çevresinde gezilecek ve görülecek yerleri arasında;

  • Çinili Minare
  • Ulu Cami
  • Tabaklar Hamamı
  • Küplü Hamam
  • Hacı hekim Hamamı
  • Kapalı Çarşı
  • Parmaklı Mescit
  • Nebiler Köyü ve şelalesi

başta gelmektedir. Bunlarla birlikte Çandarlı, Ayvalık, Assos, Dikili gibi çevre beldelere de uğrayabilirsiniz. Bunların hakkında detaylı yazılar kaleme almıştık. Aşağıya linklerini bırakıyoruz, onları da mutlaka okuyun deriz.

📌 Çandarlı Gezilecek Yerler

📌 Dikili Gezilecek Yerler

📌 Ayvalık Gezilecek Yerler

📌 Assos Gezilecek Yerler

 

Bergama’da Ne Yenir, Ne İçilir?

E o kadar gezdiniz, gördünüz, yoruldunuz. Güzel bir yemeği hak ettiniz. Bergama’da ne yenir ne içilir kısaca tavsiyelerimizi yazalım. Bergama’nın en ünlü yemek mekanı Çiçeksever Köfte. Fazla bir alternatifiniz yok köfte ve piyaz yiyeceksiniz. Oldukça salaş ama salaş olduğu kadar da samimi bir yer. Köftenin üzerine de leziz mi leziz bir Kemalpaşa tatlısı olmazsa olmaz.

Bergama’nın bir de Çığırtma isimli bir yemeği mevcut. Patlıcanlı, biberli, sarımsaklı bir şey. Tadına bakmak isterseniz Bergama Çığırtma Evi en çok tercih edilen restoran. Bunlarla birlikte Bergama’nın meşhur başka şeyleri de var. Şu lezzetler mutlaka tadılmalı bizce.

Bergama’da Ne Yenir?

  • Bergama Tulumu
  • Sakızlı Karanfilli Leblebi
  • Karanfilli Sakızlı Ekmek
  • Ramazan Sucuğu
  • Sakızlı Güllü Lokum

Gördüğünüz gibi Bergama sadece gezilecek yerler için gidilecek bir yer değil. Bergama’da yenilecek de çok güzel lezzetler var. Bergama tulum peyniri, İzmir tulumundan daha farklıdır ve lezzetlidir. Sakızlı karanfilli leblebi ise leblebilerin kavrulması ve üzerine sakız ile öğütülmüş karanfilin eklenmesi ile yapılır.

Karanfilli ekmek ise İzmir bölgesinde oldukça popülerdir. Bergama’da ise bir de sakız eklenir. Tadına da doyum olmaz böylece. Ramazan sucuğu ve sakızlı güllü lokum da Bergama ve Kınık bölgesinde oldukça meşhurdur. Bergama’ya gittiniz mi bir tadına bakmak lazım bunların.

Bergama Nerede? – Bergama’ya Nasıl Gidilir?

Bergama, İzmir’in en kuzeydeki ilçelerinden biri. Aradaki mesafe yaklaşık 110 kilometre kadar. Şahsi aracınızla gidecek iseniz İzmir Çanakkale yolunu takip edebilir daha sonra Bergama yoluna sapabilirsiniz.

Havalimanından ya da İzban ile Bergama’ya gitmek isterseniz ise yaklaşık 2 buçuk saatiniz yolda geçer. İzmir Adnan Menderes Havalimanında İzban istasyonu var. Buradan ya da bulunduğunuz yerde bir İzban durağı var ise trene binebilirsiniz. Tren Aliağa yönüne gidecek. Aliağa’da indikten sonra garın hemen yanında bulunan otobüs durağından 835 numaralı otobüse binerseniz otobüs sizi direkt olarak Bergama şehir merkezine ulaştıracaktır.

Evet, Bergama gezilecek yerler yazımız bu kadar. Unuttuğumuz sizin de eklemek istediğiniz bir yer varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz. Şimdiden herkese keyifli gezmeler.