Assos ya da şimdiki adı ile Behramkale. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos, aynı zamanda Behramkale da olarak bilinmekte. Dikili’ye yaklaşık 145 kilometre/2 saat mesafede bulunan turistik tatil beldelerinden birisi. Şehrin kuruluşu M.Ö. 7’nci yüzyıla dayanmakta. Assos, büyük şehir hayatının yorgunluğunu atmak ve antik bir şehirde muhteşem bir atmosferde sakin bir tatil yapmak isteyenler için çok ideal. Bizler de Assos’a gitme planları yapanlar için Assos gezilecek yerler yazısı yazalım Assos hakkında bilgi verelim istedik. Bu yazı tabii ki sadece Assos gezilecek yerler yazısı değil kapsamlı bir Assos gezi rehberi olacak. Ne yenir, nerede kalınır gibi konulara da değineceğiz.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:

📌 Ayvalık Gezilecek Yerler

📌 Dikili Gezilecek Yerler

📌 Çandarlı Gezilecek Yerler

Assos Gezilecek Yerler

Assos, doğal güzellikler bakımından da göz dolduran manzara ve doğaya sahiptir. Kafanızı denizden yukarı kaldırırsanız antik kentin güzelliklerine uzaktan şahit olabilirsiniz. Hatta bu güzellik Aristo’nun burada düğününü gerçekleştirmesine neden olmuştur. Kentin tepelerine doğru yol alıp uçsuz bucaksız denize baktığınızda aynı zamanda hemen karşı hatta Midilli adasını görürsünüz. Yılın her döneminde ister hafta sonu ister daha uzun bir tatil geçirmek isterseniz Assos tam size göre bir yer.

Assos Gezilecek Yerler

Assos Gezilecek Yerler

#1 Antik Kent ve Athena Tapınağı

Assos Antik Kentini görmek için şehrin tepelerine doğru Behramkale Köyü’ne çıkmanız gerekmekte. Köyün dar ve parke taşlı sokaklarında çıkarken aynı zamanda muhtelif hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve pansiyonlar göreceksiniz. Dar ve kıvrımlı parke taşlı sokaklardan tepelere doğru süren kısa yolculuk sizi etkileyecek ve bambaşka bir atmosfere götürecek. Burada hem en eski sakinlerinin hem Osmanlıların hem de Bizanslıların izlerini görebiliriz.

Assos Akropolü burada yaklaşık olarak 240 metre tepede bulunmakta. Buranın bir diğer önemli ismi olan Athena’nın da Assos’ta kendisine adanmış bir tapınak bulunmaktadır. Şehrin esas sahipleri tarafından yapılan en ünlü ve göz kamaştırıcı yapıt Athena Tapınağıdır. Bu tapınak günümüze kadar sadece birkaç parça olarak görülebilir. Kabartmaları ise İstanbul’dadır. Şehrin en yüksek yerine kurulmuştur. Tepede göreceğiniz manzara ise muhteşem.

Assos Gezilecek Yerler

#2 Agora

Şehrin güneyinde ise Agora olarak adlandırılan başka bir tapınak daha bulunmakta. Agora’nın doğusunda Bouleuteiron olarak adlandırılan bir meclis bulunmakta. Burada heykel ve diğer küçük sanatsal yapıları görebilirsiniz. Gymnasium, Agora ile batı kapısı arasında bulunmakta. Burada da o zamandan kalma sütün ve avlulara rastlayabilirsiniz. Tiyatro ise Grek usulü hazırlanmıştır. Agoranın yakınında bulunmaktadır. Stoa ve Nekropol ise diğer gezilebilecek tarihi mekanlardır.

Aynı zamanda Assos’ta Osmanlı zamanından kalma bir cami ve bir köprü bulunmakta. Bizanslılardan kalma bir kilise ayakta kalmayı başarmış durumda. Assos Antik Kentini çevreleyen yaklaşık 3 km. uzunluğundaki surlar ve taş işçiliği de görülmeye değer.

#3 Hüdavendigar Köprüsü ve Camii

Behramkale’den Ayvacık istikametine doğru ilerlediğinizde 14’üncü yüzyıla ait Hüdavendigar Köprüsü de görülmeye değer. Tuzla çayı üzerine kurulu köprü halen ayakta ve sapasağlam. Buradaki tepenin üzerine kurulu ve Osmanlılar dmneminde yapılmış Hüdavendigar Camii de yine 14’üncü yüzyıl eserlerinden.

#4 Assos Antik Liman

Assos gezilecek yerler arasında bir diğer önemli nokta ise kesinlikle Assos Antik Limanı. Antik kentten aşağı doğru indiğinizde antik limanı zaten göreceksiniz. Araç girişi de kapalı olan bu yerde birçok restoran ve kafe bulunuyor. Özellikle akşam üzeri giderseniz bu mekanlardan birine oturup güneşin batısını izleyebilirsiniz. Aşırı keyifli oluyor.

Assos Plajları

Assos’tan ayrılarak sahil şeridi boyunca ayrıca pek çok yerleşim merkezini de görmek mümkün. Bunlardan görülebilecek olanlar, Babakale, Kadırga Koyu ve Küçüksu. Özel aracınızla 4-5 saatinizi ayırarak sahil boyunca buralara güzel bir gezi yapabilir, Babakale yolu üzerinde bulunan Apollo Smintheion Tapınağı, Babakale içerisinde yer alan Osmanlı Kalesini, Kestanbol Kaplıcalarını ve Kumburnu sahilinde bulunan ve günümüze kadar bozulmadan gelmeyi başarmış savaş siperlerini görebilirsiniz. Aynı zamanda Babakale Odunluk İskelesi’nden feribotla Bozcaada’ya geçme imkanı mevcut. Eğer vaktiniz bolsa ayrıca çevre yerlerden Truva ve Bergama gibi diğer antik kentleri de görebilirsiniz. Neyse konudan saptık Assos plajları hakkında bilgi verecektik. En meşhur 3 plajı var Assos’un. İlki Kadırga Koyu, ikincisi Assos Limanı ve bir diğeri de Assos’a oldukça yakın konumda bulunan Sokakağzı Koyu.

Assos Kadırga Koyu

Assos’un en meşhur plajı Kadırga Koyu. Assos gezilecek yerler arasında kesinlikle olmalı. Assos’un 2 kilometre güneyinde bulunan Kadırga Koyunda hem otel ve pansiyonlar hem de kamp alanları var. Her bütçeye uygun bir konaklama alternatifi bulmak mümkün. Biz çadırımızı boş bir alana atmıştık ve sorun yaşamamıştık. Plajı da mavi bayraklı ama suyu oldukça soğuk, onu belirtelim. Yine de Temmuz, Ağustos aylarında yüzmeye bir miktar daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Konum için tıklayın.

Assos Liman

Burası aslında yukarıda da bahsettiğimiz antik liman. Öyle uzun bir sahil şeridi yok ve kafanıza göre denize giremiyorsunuz. Çünkü sadece otellerin kendine ait plajları var. Otelde kalmıyorsanız denize girmek mümkün değil sanırım.

Assos Sokakağzı Koyu

Assos’un en güzel koylarından biri kuşkusuz. Tek handikapı Assos şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. Ama gitmeye kesinlikle değer. Plajı dar ama oldukça uzun. Genelde şezlongları mekanlar kiralıyor ve kıraathaneden pizzacıya kadar birçok mekan mevcut. Konum için tıklayın.

Assos Gezilecek Yerler

Kısa Bir Assos Tarihi

Behramkale köyü ile iç içe olan bu tarih kokan mekan 3.000 yıldır ayakta durmaya devam ediyor. Milattan önce 1.000 yıllarında kurulan şehir Yunanlı kolonilerce kurulmuştur. Kolonilerin denizci olduğundan ötürü seçtikleri bu bölgeyi seçmişler, stratejik bakımdan da (hem kara hem deniz) çok korunaklı bir mekan durumunda Assos.

Assos, Edremit Körfezi’nin batı ucuna yakın bir yerde kurulmuş durumda. Antik Assos kentinin kalıntıları ise Tuzla Çayı’nın bir yay çizerek ve muhteşem bir manzara oluşturarak denize en yakın bulunan bir yerde çay ile deniz arasında kalan bölgede yer almakta. Midilli adasında gelen Methymnalılar ve Aioller tarafından kurulmuş ve ünlü filozof Aristo’nun da yaşamış olduğu bir liman şehri olmakla birlikte, denizden yaklaşık 240 metre yükseklikte sarp bir kayalık üzerine kurulu olan Assos’a deniz tarafından oldukça dik bir yokuşla ulaşılmaktadır.

Assos Nerede? – Assos’a Nasıl Gidilir?

Assos gezilecek yerler konusunu anlattık bir de nasıl gidiliri anlattık. Assos-İzmir arası yaklaşık 290 km. Dikili ile arasındaki mesafe ise yaklaşık 140 kilometre. Özel aracınızla İzmir’den Altınoluk’a ve buradan da Küçükkuyu’ya geldikten yaklaşık 25 dakika sonra Assos’a ulaşıyorsunuz ve toplam yol yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor. İstanbul Assos arası ise bir 6-7 saat sürüyor. Ulaşımı çok da kolay olmadığı için Assos bozulmadan bu kadar uzun süre dayanabildi aslında.

Özel aracınız yok ise Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine veya Küçükkuyu’ya otobüs seferleri var. Ayvacık ilçesinden Behramkale’ye minibüsler mevcut. Bunları kullanarak Assos’a ulaşabilirsiniz.

Assos’ta Ne Yenir? – Nerelere Gidilir?

Assos, Ege mutfağının en tipik örneklerini size sunar. Zeytinyağlılar enfes zaten. Assos’ta, denemeden dönmemeniz gereken birkaç lezzet şunlar bize kalırsa:

  • Avcı böreği
  • Patlıcan böreği
  • Kabakçiçeği dolması
  • Zeytinyağlı bakla
  • Otlu gözleme
  • Izgara ahtapot salatası

Peki bu lezzetlerin tadına nerede bakacaksınız. Bizim beğendiğimiz birkaç yer var. Antik Liman’da bulunan İskele Balık Restaurant bizim beğendiğimiz mekanlardan biri. Bununla birlikte Kadırga Koyu yakınlarında İrfan’ın Yeri isimli bir mekan var. Orası da oldukça lezzetli ürünler servis ediyor. Ama fiyatların ucuz olduğunu söyleyemeyeceğiz. Konum için tıklayabilirsiniz.

Assos’ta Nerede Kalınır? – Assos Konaklama

Assos’un en güzel konaklama alanları bize göre çadır, karavan ve bungalow kamp alanları. Türkiye’de kampın bu kadar popüler olduğu bir yer de görmedik sanırız. Her yerde kamp alanı görmeniz mümkün. Favorimiz Athena Kamp. Hem çadır, hem de bungalow evlerde kalabilirsiniz. Denize de sıfır. Fiyatlar da normal.

Ben daha konfor arayışındayım diyorsanız Assos’ta lüks oteller de orta segment oteller de mevcut. Ama hiçbirinde konaklamadığımız için sağlıklı bilgi veremeyeceğiz maalesef. Trivago’nun sitesinden yorumlara bakarak otelleri filtreleyebilirsiniz.

Evet, Assos gezilecek yerler konusu bu kadar. Elimizden geldiğince ayrıntılı bir Assos gezi rehberi oluşturmaya çalıştık sizlere. Sizin de eklemek istediğiniz yerler var ise yorum kısmında belirtebilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.